Maak een afspraak

7 manieren om minder in je bedrijf te werken!

Disclaimer: deze blog is geschreven voor ondernemers. Als jij als werknemer dit toch gaat lezen, kan het nogal schokkend zijn als je erachter komt wat je baas nu helemaal zit te doen op een dag.

Waar ben je nou mee bezig – als ondernemer?

Een rustig brein, is een creatief brein. Als ondernemer wil je bezig zijn met de lange termijn. Niet met iedere dag stapels sh*t wegwerken. In dit blog ga ik je 7 manieren aanreiken om minder fysiek-operationeel bezig te zijn in je bedrijf.

Eerst ga ik je echter uitleggen waarom het verstandig is minder in je bedrijf te werken. De hoofdreden hiervoor is deze:

“All things are created twice. First in the mind and second in the physical reality” – Stephen R. Covey

Een mens is – in tegenstelling tot dieren – in staat tot creëren, scheppen, visualiseren. Een rustig brein, vrij van stress, kan ongelofelijke dingen bedenken en creëren in zijn/haar hoofd. Een gestresseerd brein daarentegen verliest alle creativiteit en komt nergens meer toe.

Als ondernemer / visionair heb je ooit een briljant idee gehad en daar ben je mee aan de slag gegaan. Vervolgens ben je hard gaan werken, personeel aan gaan nemen, beetje gaan groeien en nu 60 uur aan het zwoegen. In plaats van die inspirerende visionair ben je nu een chagrijnige, gestreste, snel verouderende schim van wie je zou kunnen zijn. Tsjonge, meent-ie dat nou??

Als ondernemer / visionair kan je niet mentaal-creatief scheppend bezig zijn en tegelijkertijd je continue fysiek-operationeel uit de naad werken. Dus denk nu even diep na: hoe help jij je bedrijf het beste bij het realiseren van een succesvolle toekomst?

Veel ondernemers die zichzelf herkennen in de rol als visionair leider zullen wel onderkennen dat bovenstaande waar is, maar er speelt nog iets anders. Namelijk: verwachtingen en maatschappelijke druk.

De maatschappij vindt het niet tof dat je niet doet alsof je gruwelijk druk bent. Op zijn minst hoor je te pretenderen dat je druk bent. Druk, druk, druk. En dan zijn er de verwachtingen, met name van je eigen medewerkers: als ik hard moet werken, waar is de baas dan? Moet de baas niet het voorbeeld geven en ’s ochtends het licht aan doen en ’s avonds het alarm inschakelen? En als ze dat niet denken, dan denk jij het stiekem zelf wel.

De wereld van de werknemer

Het antwoord op de vraag of de baas het licht aan en uit moet doen is: nee, dat moet niet. De wereld – volgens de werknemer – ziet er dagdagelijks ongeveer zo uit:

No alt text provided for this image

Gewoon heel veel doen. En dat klopt ook. Anders waren ze wel ondernemer geworden, of schrijver, of artiest. Veel mensen doen gewoon de hele dag wat ze opgedragen wordt. Volgen bepaalde doelen, werken aan het behalen van targets of kpi’s en voelen zich daar prima bij (of niet).

De wereld van de ondernemer

No alt text provided for this image

Natuurlijk doet een ondernemer ook dingen. Uiteraard. Zijn werk echter bestaat voor een groot deel uit denken. Denken over waarde creëren op lange termijn. Denken over welke nieuwe, briljante medewerkers zijn bedrijven verder gaan helpen. Nieuwe concepten bedenken en aan elkaar knopen. En zoals gezegd: een rustig brein, is een creatief brein. Voor de uitvoering heeft hij mensen aangenomen. Het enige doen wat een ondernemer moet doen = voordoen. En dan weer loslaten.  De ondernemer heeft dus een hele andere taak en rol dan zijn werknemers hebben. Daarom is het ook idioot om als ondernemer te proberen zelf de beste werknemer te zijn.

En stel nu dat je echt een groot bedrijf hebt, met hele slimme mensen die speciaal aangenomen zijn om na te denken (managers, wie anders..), dan wordt het tijd voor een nieuw type leiderschap.

De wereld van de visionair leider

No alt text provided for this image

Als je als leider zowel het doen, als het denken hebt uitbesteed, dan ben je echt goed bezig. Alleen dromen.. dat staat nu niet echt super hoog op de ladder van nuttig tijdverdrijf. Dromen zijn bedrog toch? Fout. Een professioneel dromer is levensgevaarlijk. Ik heb jaren het volgende citaat op de muur van mijn kantoor gehad:

All men dream: but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds wake in the day to find that it was vanity: but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act on their dreams with open eyes, to make it possible.

T. E. Lawrence.

En zo is het maar net. Een rustig brein, is een creatief brein. Dromen begint, waar denken stopt. Er is een hele wereld achter het denken. Denken is een instrument, niet het einde aller dingen. We moeten niet de fout maken ons met ons eigen denken te identificeren zegt Eckhardt Tolle. Denken is buitengewoon nuttig, maar ook een activiteit die het ego graag gebruikt om zichzelf te legitimeren in stand te houden.  En juist door dat ego zien we de werkelijkheid niet in zijn volle potentie en mogelijkheden. Een professioneel dromer durft de confrontatie aan met de innerlijke leegte die zich in eerste instantie opdringt als hij stopt met doen en stopt met denken. Een graankorrel moet eerst sterven om vrucht te dragen zegt de Bijbel. Wie de woestijn aankan vindt zomaar een oase met een nieuwe, verse waterbron.

Afijn, voor de mensen die nu bijna afhaken, ik geef nog gauw een paar voorbeelden uit de geschiedenis van professionele dromers en dan gaan we door naar de 7 gouden tips:

  • Einstein en andere grote geesten ontdekten de meeste grote uitvindingen per ongeluk, als een side effect van een zogezegd serieus en gepland onderzoek.
  • Martin Luther King zei: I have a dream. En we raken er nog steeds niet over uitgepraat.
  • John F. Kennedy zei in 1961: We will put a man on the moon. First creation zou Covey zeggen. 8 jaar later in 1969 was het zover. De maanlanding was een feit. Second creation accomplished.

De zeven gouden tips om van doen, naar denken, naar dromen te komen

We gaan het nu eindelijk hebben over de 7 dingen die je kunt doen als je als ondernemer meer tijd wilt om te denken en te dromen. Omdat ik al zoveel zogenaamd serieuze dingen heb gezegd, pak ik het maar een beetje ludiek aan.

1.    Stop met de schijn ophouden

Doe niet langer alsof je heel druk bent. Niemand gelooft die werkafspraak om 12 uur in je agenda. Je hele personeel weet dat jij lekker 2 uur zit te lunchen en daarna gaat tennissen. Het vergt teveel mentale capaciteit om te doen alsof. Zo blijf je toch met je werk bezig, terwijl je dat niet van plan was.

2.    Neem vakantie als je secretaresse of PA dat ook doet

Een bevriende ondernemer, Steven, is hiermee begonnen. Hij heeft zijn Personal Assistent gevraagd iedere keer vakantie voor hem te plannen als ze zelf ook gaat. Ongelofelijk, hoeveel vakantie hij nu heeft, hij staat er zelf echt van te kijken. De CAO wordt zo je beste vriend!

3.    Noem jezelf geen directeur

De titel directeur schept teveel verwachtingen. Geef iemand anders die titel en noem jezelf gewoon ondernemer. Of business developer doet het ook altijd goed. Niemand weet precies wat je doet, maar iedereen begrijpt dat het heel belangrijk is.

4.    Wees actief in meerdere bedrijven

Een van de beste manieren om legaal ‘kwijt’ te zijn is het hebben van meerdere bedrijven. Het klinkt fantastisch en iedereen vermoed dat je continue bij het andere bedrijf bent.

5.    Begin een vestiging in buitenland

Een ondernemer die ik pas ontmoette heeft een relatief klein bedrijf, maar wel een vestiging in Singapore. Hij vindt het een leuke stad en hij wordt er met rust gelaten als hij daar op werkbezoek is om verdere internationale expansie te verkennen. Het klinkt fantastisch en dat is het natuurlijk ook.

6.    Doe een assessment en laat die op het kopieerapparaat liggen

En zorg vooral dat de uitkomst daarvan is dat jij een verschrikkelijk slechte manager bent. Je hebt dan alle vrijheid – en ook nog eens het begrip van je medewerkers – om te gaan doen wat je maar wilt.

7.    Laat jezelf grotendeels incompetent verklaren door je team

Wat voor mezelf jarenlang uitstekend heeft gewerkt is onnozelheid. Veel leiders denken dat het verstandig is zichzelf te presenteren als alwetende autoriteit en laatste toevlucht aller dingen. Dan heb je het dus bizar druk continue! Ik heb mezelf bekwaamt in het tegenovergestelde geloof ik. Als je jezelf in een positie kan manoeuvreren dat je team tegen je zegt: ‘Leen, leuk dat je het aanbiedt, maar we redden het wel’, dan weet je dat je goed zit. Beetje tegensputteren is wel verstandig, maarre.. niet te lang natuurlijk J

Samenvattend

  • Doen = niet doen of voordoen
  • Denken = heel nuttig instrument van het brein
  • Dromen = het kenmerk van de ware visionair en het begin van grote dingen
  • Voel je jezelf nog te belangrijk om te dromen? = je ego zit je nog in de weg
  • Wat is Ego? = conceptueel beeld van jezelf voortgesproten uit je eigen denken en emoties, onbewust gevoed door oude wonden, in stand gehouden door het drinken uit vervuilde bronnen (komt later nog een blog over uit)
  • Een rustig brein = een creatief brein
  • Volg de 7 tips en bovenstaande punten worden automatisch een stukje realiteit, ook als je de theorie erachter nog niet wil of kan erkennen

Veel plezier met Dromen, denken en voordoen!

Vorige: Creativiteit Volgende: 11 redenen waarom start-ups falen