Maak een afspraak

Allergie

 

 

Heb jij als ondernemer nog iemand ontlopen bij het koffieautomaat vandaag? Zou zomaar kunnen. Sommige mensen zitten in je allergie zoals ze dat noemen. Dat betekent in gewoon Nederlands dat je je doodergert aan een bepaald persoon en/of zijn gedrag.

Stel, iemand is nogal van de controle en erg stipt. Jij bent daarvan onder de indruk als vrije jongen, maar je hebt er ook een hekel aan. Het is een gewaardeerde collega, maar zo flexibel als een lantaarnpaal.

Kun je daar ook iets mee?

Als ondernemer zal je regelmatig mensen tegenkomen die in jouw allergie zitten. Net zoals jouw gedrag in de allergie van je medewerkers of  je compagnons kan zitten. Is dit nu alleen maar vervelend of kan je daar ook iets mee? Het antwoord is: ja, daar kun je iets mee.

In de wereld van coaching wordt er nogal eens gesproken over kernkwadranten. De theorie komt platgeslagen neer op het volgende: je ergert je aan die dingen waar de ander teveel van heeft en jij te weinig. Stel een ander is goed in beslissingen nemen, maar kan ook flink doordrammen als hij deze kernkwaliteit overdrijft. Jij bent een geboren twijfelaar en ergert je aan zijn drammerigheid. Zijn drammerigheid zit in jouw allergie. Jij bent van het zorgvuldig overwegen en formuleren van opties, wat in de overdrijving daarvan kan verzanden in besluiteloosheid en inertie.

Wat hij teveel heeft, heb jij te weinig

Ergo: wat hij teveel heeft, heb jij te weinig (en andersom geldt dat waarschijnlijk ook). En zo kan je dus elke keer iets over jezelf leren als je je irriteert. In de wereld van innovatie weten ze dat allang. Vanuit irritatie komt innovatie hoor je vaak. En dat geldt dus ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Van allergie naar persoonlijke groei!

Een hele simpele praktische toepassing van deze theorie is:

  1. Als je allergie voelt opkomen bij bepaald gedrag, geef dit dan woorden voor jezelf : hij dramt door
  2. Drammen is de overdrijving van hoge besluitvaardigheid
  3. Zelf heb ik dus waarschijnlijk het tegenovergestelde, namelijk een lage besluitvaardigheid. Klopt dat? Ja inderdaad, vraag mijn vrouw maar. 
  4. Deze allergische reactie is een signaal dat ik mijn eigen besluitvaardigheid meer mag gaan ontwikkelen.

Hoppa, niks geen geroddel meer in de pauze over die collega, maar aan de slag met jezelf. Veel succes ermee!

 

Vorige: Kathedralenbouwers Volgende: De markt