Maak een afspraak

ENERGIE

 

Als groeiondernemers één ding gemeen hebben, is dat toch wel die heerlijke creatieve energie. Zet drie van deze mensen bij elkaar en je ziet de azijnpissers stilletjes door de achterdeur weg strompelen. Tegen zoveel positiviteit en oplossingsgerichtheid kunnen ze niet op.

Als lid van een wereldwijd ondernemersnetwerk met meer dan 14.000 groeiondernemers is het een zegen om deze mensen iedere maand tegen te komen en zelfs wereldwijd te morgen ontmoeten.

Ondernemen in de flow

Wat kenmerkt de mensen met dit soort energie? Ik heb ontdekt dat dit mensen zijn die zowel in een flow zitten, als in staat zijn op zichzelf te reflecteren. Ze denken na over hun eigen gedrag, over hun competenties, over hun zwaktes en werken aan bewust worden. De slachtofferrol spelen ze nooit, kennen ze niet en haten ze zelfs. Ze reflecteren niet alleen, maar ze snappen ook waar de bottlenecks van verdere groei zitten. Namelijk aan de top. Juist, bij zichzelf. Ze begrijpen dat ze hun bedrijf niet verder kunnen brengen dan waar ze zelf staan qua ontwikkeling. En daarom zoeken ze elkaar op. Ze investeren in training en coaching. Ze laten zichzelf doorzagen, lachen als een boer met kiespijn als ze geconfronteerd worden met hun domme gedrag, maar gaan weer vrolijk door.

Wat wil jij worden?

Door in zichzelf te investeren, worden het leukere mensen. Kwetsbaarder en authentieker, maar daarom juist ook sterker. Meer zichzelf. En dat is hard nodig. Want als ondernemer komt er zoveel op je af, dat je er ook voor kunt ‘kiezen’ om spijkerhard te worden en jezelf emotioneel af te laten stompen. Die mensen kent u ook, of niet? Mensen die zich terugtrekken achter hun statussymbolen en altijd klaar lijken om iets te vernietigen. Tsja, als ik eerlijk ben heb ik beide kanten in mezelf teruggezien toen ik zelf aan het roer stond van een groeibedrijf. Niets menselijks is mij vreemd. Ja, dat zijn de feiten vrees ik. Heb jij ook de moed om de feiten over jezelf onder ogen te zien? Let wel, het is maar een momentopname. We kunnen nieuwe versies van onszelf worden en (een klein beetje provocatieve) coaching kan daarbij absoluut helpen.

Speel je eigen spel

Wie zijn eigen schaduwkanten kan zien creëert in feite ruimte voor zichzelf. Dan kan je rustig gaan werken aan het versterken van je sterktes en aan je zwaktes een beetje in het gareel houden. Het leven is tekort om alles te ‘fixen’ dus ga dat ook niet doen alstublieft.

Ga je eigen spel spelen en laat zien waar je talent zit. Dan gaat er energie loskomen die aantrekkelijk is en waardoor mensen aan jouw tafel zijn bij het volgende feestje. Misschien ken je het citaat van Marianne Williamson It is not our darkness that frightens us, it’s our light. En zo is het.

Ik zit bij een tweedaags seminar van mijn ondernemerclub in Putten. De Maleisische, oudere ondernemer vertelt en vertelt. Over zijn bedrijven van het verleden, wat er allemaal misging en over zijn eigen ontwikkeling. Hoe hij langzaam ontdekte wat belangrijk voor hem was. Wat hij wilde teruggeven aan de wereld. Ik zie mensen om me heen druk schrijven.

Ik laat het me inwerken en probeer af te stemmen op mijn gevoel. Ik schrijf maar één zinnetje op in mijn notitieboek: Unlock your crazy potential.
Of zoals mijn 3-jarige dochter zong op vrolijke wijs, toen ze het zowel leuk, als ook een beetje spannend vond: niet bang zijn, niet bang zijn..

Vorige: De markt Volgende: Volhouden