bagcancelcoffeeGroeiplannen-v2GroeiplannenLogo_DeGroeiregisseur_fcpeople-01people
Maak een afspraak

Familievloek

 

 

In het vorige blog Blokkades heb ik uitgelegd wat belemmerende overtuigingen zijn met behulp van 2 uitgewerkte voorbeelden. In dit blog wil ik ingaan op een speciale categorie van belemmerende overtuigingen, namelijk de familievloek.

De kracht van de verticale kolom

Tijdens mijn coachingsopleiding werden mijn ogen geopend voor het feit dat we allemaal onderdeel zijn van een familiesysteem. Vanuit de verticale kolom van ouders, grootouders en zelfs de generaties daarvoor, worden bepaalde ideeën en concepten binnen de familie overgedragen, levend gehouden en gecultiveerd vanaf de wieg. Soms heel bewust (een dubbeltje wordt nooit een kwartje), maar vaak op een veel onbewuster niveau. Heersende ideeën binnen familiesystemen kunnen ongelofelijk sterk doorwerken in het leven van mensen omdat er sprake is van hoge loyaliteit aan de familie. Een afwijkend idee aannemen kan snel gezien of ervaren worden als verraad en hebben daarmee een te hoge emotionele prijs voor mensen om ze te kunnen omarmen. Een psycholoog die ik ooit tegenkwam sprak over de familievloek. Het woord vloek is wat sterk, maar wel van toepassing, in die zin, dat het vaak niet gaat om hele grote dingen, maar meer om uiterst taaie ideeën die wel degelijk als zeer belemmerend kunnen worden ervaren.

Een paar voorbeelden uit de praktijk

  1. Een hoopopgeleide en drukke psycholoog vertelde mij eens dat in zijn familie het gebruikelijk was je je eigen huis verbouwde en alles zelf in elkaar kluste. Deed je dat goed werd er op verjaardagen goedkeurend geknikt en het resultaat van alle kanten bekeken. Deed je dat niet zelf gingen de wenkbrauwen omhoog. Zo stond hij net na zijn huwelijk avondenlang te zweten op een draaitrap die hij zelf wilde maken tegen wil en dank. Hij was echter totaal geen klusser en vond er ook niks aan. Het duurde een hele tijd voordat hij dit wilde toegeven aan zichzelf. Hij gooide de hamer erbij neer en huurde een professionele vakman in. Als dit in jouw familie geen rol speelt zal je misschien moeilijk vatten, maar voor deze man was dat een heel ding.
  2. Ik heb iemand gekend die uit een familie komt waar vroeger elk dubbeltje omgedraaid werd. Actiefolders werden uitgeplozen, voor aanbiedingen werd kilometers omgereden. Topmerken werden nooit gekocht, ook al was dit soms wel betaalbaar. De familie had haar eigen merkenrange en daarbinnen werd gekocht. Toen deze kennis 20 jaar later volwassen was en een uitstekend inkomen had vond hij het heel moeilijk echt iets goeds voor zichzelf te kopen. Dat hoorde niet en voelde onbewust als verraad aan de opvoeding. En hoe kon hij de aankoop verantwoorden richting zijn familie? Toen hij zich daarvan bewust werd kocht hij afentoe iets duurders. Dit voelde in het begin heel spannend, maar wende vanzelfsprekend snel. Nu maar hopen dat zijn kinderen ook goed bij kas zitten later..J
  3. Zelf had ik dit lange tijd met sport. In mijn familie is na de 80-jarige oorlog nooit meer echt actief bewogen. Dat was geen opzet, het lag aan de genen, zo begreep ik. Daar zijn wij niet voor gebouwd, was de gedachte. Of: wij zijn nu eenmaal geen sportieve mensen. Ik was als kind niet supergoed in sport, dus dat moest vast kloppen dacht ik. Ach ja, dan maar ergens anders goed in worden, geen punt! Tot ik 93 kilo woog op mijn 27e en de conditie had van een bejaarde. Ik begon tegen heug en meug te fitnessen. Stopte weer en begon weer en stopte weer. Langzaam begon ik te ontdekken dat het mijn eigen belemmerende overtuiging was die ervoor zorgde dat ik niet met plezier ging bewegen. Waarom zou ik geen sportief iemand kunnen zijn? Ik begon met zaalvoetballen, lange afstand wandelen, experimenteerde met paardrijden, kickboxen en zwemmen. Ik liep delen van de Camino del Santiago en de Nijmeegse Vierdaagse. Tijdens de Vierdaagse zei ik tegen de vrienden met wie ik liep: als ik deze uitloop heb ik de ‘familievloek’ ritueel verbroken. Wie 200 kilometer kan lopen binnen drie-en-een-halve dag kan onmogelijk volhouden dat hij niet tot enige sportieve prestatie instaat is. Toen ik het Vierdaagsekruis in handen had voelde dit ook daadwerkelijk zo en maakte een grote opluchting zich van mij meester zoals u zult begrijpen.

Welke familievloek wil jij verbreken?

Vorige: Volhouden Volgende: Creativiteit