Maak een afspraak

Waarom de rente laag blijft en je veel geld ‘moet’ lenen als ondernemer

Money never sleeps..

Of je ons Westers-kapitalistisch systeem en de Gordon Gekko’s van deze wereld nu omarmt of veracht, we hebben er mee te maken. Als ondernemer ben je bezig met je business en zie je geld misschien vooral als smeermiddel om de boel draaiende te houden. Geld is echter meer dan een smeermiddel en ook meer dan een ruilmiddel. Het is onderdeel geworden van een in feite ideologisch gedreven systeem.  Toen ik er zelf achter kwam hoe het systeem in elkaar zit, ben ik anders naar schuld gaan kijken. Als echte calvinist hou ik eigenlijk helemaal niet van schulden, maar het systeem ‘straft’ je als je geen schulden aangaat. Hoe dat zit ga ik je uitleggen in dit blog. Uiteraard is er een verschil tussen consumptieve schuld (geld erdoorheen jassen) en productieve schuld (schuld met als doel te investeren). De schulden waarover gesproken wordt in dit blog zijn uitsluitend productieve schulden.

Mijn persoonlijke visie op het aangaan van schulden

Consumptieve schulden, waaronder creditcardschulden, rekening courant verhoudingen met je BV en zelfs financial lease schulden voor je auto vind ik persoonlijk een slecht idee. Wie financiële vrijheid nastreeft doet er goed aan om zijn privéverplichtingen binnen de perken te houden. Productieve schulden, voor het aankopen van een huis, een bedrijf, een bedrijfspand is een prima idee, mits je niet midden in een bubbel zit op moment van koop. Voordeel van dit soort schulden is dat de aflossingscomponent disciplineert (spaarpot effect). Daarnaast inflateren deze schulden sowieso langzaam weg bewijzen afgelopen decennia, waardoor de verhouding schuld/vermogen gaandeweg verbetert. Verder is geld momenteel extreem goedkoop, dus een hefboom zetten op je eigen vermogen is niet dom en zoals je verder in dit blog zult lezen, bijna noodzakelijk om het systeem van openlijke en verborgen inflatie te verslaan. De inflatie die openlijk wordt nagestreefd en blijkbaar 2% moet zijn volgens de beleidsmakers, is in feite een soort verborgen belasting die we met z’n allen betalen om in onze internationale groeidogma’s te kunnen blijven geloven. Ieder jaar is er op Prinsjesdag weer een andere dooie mus die ons toegenomen welvaart voorschotelt. De netto koopkracht stijgt echter al jaren niet of nauwelijks. Wil je iets opbouwen als ondernemer zit er weinig anders op dan te lenen, te investeren en het systeem voor je te laten werken. En de risico’s dan? Dat is interessant, daar kom ik op terug.

 

Achtergrond, trends, gevolgen, keerzijdes en conclusies

 Al vele jaren volg ik met interesse de ontwikkeling van het geldsysteem, de ontwikkeling van de hoeveelheid schuld, de ontwikkeling van de rente en het beleid van de grote centrale banken van Europa (ECB), de VS (FED) en Japan (BOJ). Ik kan er allerlei ingewikkelde verhalen over gaan houden, maar het gaat er in dit blog om wat u als ondernemer hier nu uiteindelijk mee kan. Daarom zal ik de werkelijkheid behoorlijk versimpeld weergeven en waarschijnlijk een hoop mensen ‘die er verstand van hebben’ boos maken. Deze nodig ik dan aan het eind van mijn blog weer uit om te reageren.

 

Dit zijn de belangrijkste trends van de afgelopen 30 jaar van de grootste economische machtsblokken in de wereld:

 

De gevolgen hiervan zijn:

 

Keerzijdes van dit beleid

Het kunstmatig laaghouden van de rentes door de Centrale banken heeft grote gevolgen voor grote groepen mensen. De keerzijdes van de lage rente zijn onder meer:

De conclusie van het gevoerde beleid kan dus niet anders zijn dan deze:

 

Wat kan je hier als ondernemer mee?

 

P.s. heb je een hele andere visie of zie je cruciale denkfouten in dit artikel, stuur dan een mail naar leen@degroeiregisseur.nl met jouw ideeën. Ik reageer niet altijd, maar ik lees het zeker. Mogelijk zal ik dit blog op basis van jouw input aanvullen of aanpassen. Dank!

 

Noten:

1 Lees bijvoorbeeld eens dit rapport van McKinsey en Company: Rising corporate debt peril or promise

Als je denkt dat dit idioot is, lees dan eens deze brief. Het feit dat onze minister van financiën dit als onderwerp serieus genoeg neemt om de Tweede Kamer er een brief over te sturen, zou u toch tenminste aan het denken moeten zetten. Lees kamerbrief over helikopter

3  Zie als illustratie dit artikel: De powell put

In Venezuela weten ze daar alles van: Bekijk video

Disclaimer: de inhoud is gebaseerd op persoonlijke observaties, ideeën en daaruit volgende – door mij – getrokken conclusies. De titel is bedoeld als een prikkelende stelling en bevat zeker geen advies. Dit geldt voor het hele artikel en de inhoud ervan.  De lezer is en blijft volledig aansprakelijk voor zijn eigen keuzes.

Vorige: Zakelijke luiheid Volgende: 7 ‘gouden’ tips om minder in je bedrijf te werken!