Maak een afspraak

Kathedralenbouwers

Toen ik afscheid nam als CEO bij mijn eigen bedrijf heb ik een speech gehouden over Kathedralenbouwers. Dit is een oude en bekende metafoor voor bouwen aan iets wat groter is dan jezelf. Je begint eraan, maar zal de voltooiing nooit zien, want die is pas 300 jaar later.

Ik begon met voorbeeld. Drie mannen zijn een muur aan het metselen van een kathedraal. Een voorbijganger stopt en vraagt de mannen: wat zijn jullie aan het doen? De eerste zegt: ik ben wat stenen aan het stapelen. De tweede zegt: ik ben een muur aan het metselen. En de derde zegt: ik ben een Kathedraal aan het bouwen. Wauw.

Waar zijn we nu helemaal mee bezig?

Iedere groeiondernemer die ik ken, vraagt zich wel eens af waar hij/zij nu eigenlijk mee bezig is. Al die moeite, stress, cashflow issues, business pivots, waar doe ik het voor? Of misschien vraag jij je het als ondernemer niet af, maar zie je de motivatie bij sommige werknemers langzaam wegsmelten. Iedere dag probeer je weer energie in jezelf en in je team te pompen en mooie vergezichten te schetsen, maar van binnen knaagt het misschien wel eens.

Perspectief

Zoals met zoveel dingen in het leven is de manier waarop je kijkt, het perspectief wat je kiest, heel belangrijk. Als we naar de geschiedenis van de mensheid kijken, zie je dat mensen allereerst te eten en te drinken willen hebben en een dak boven hun hoofd, maar dat ze daarna al snel op zoek gaan naar iets dat groter is dan henzelf. De één vindt dat in religie, de ander in de kunst of de muziek en een derde gaat vechten voor een bepaald ideaal. In het bedrijfsleven spreken we over visie, BHAG’s en, niet te vergeten, de ‘stip aan de horizon’ .

Terug naar de metselaars

Drie mensen die hetzelfde doen, maar wat een verschil in taakopvatting! De eerste reactie lijkt cynisch of nihilistisch. We zijn allemaal hartslag / 37 graden hoorde ik pas zeggen. Laten we vooral geen pretenties hebben, dat gaat alleen maar mis. Kent u deze mensen in uw organisatie? Dan ervaart u als ondernemer mogelijk tegenwerking of zelfs sabotage als u uw kathedralenvisie voor uw bedrijf presenteert.

In de tweede reactie hoor je iets terug van de realist en misschien ook wel de vakman. Er is mij gevraagd een muur te metselen, die muur zal je krijgen. Een prima, degelijke muur die jaren staat. Dit zijn de betrokken medewerkers waar je er niet genoeg van kan hebben. Mensen die coöperatief zijn en vaak ook zeer productief. Geweldig! Er zijn echter wel een paar gevaren op de langere termijn. Gaan ze zich niet vervelen? Elke keer weer hetzelfde muurtje metselen, hoe lang is dat leuk? Of: stel dat het roer om moet in uw bedrijf, krijgt u deze groep dan mee? Het is toch goed zoals we het altijd deden? Spannende vragen.

In de derde reactie hoor je iemand die opgaat in zijn werk. Hij ziet het grotere plaatje. Bij iedere steen die hij toevoegt aan de muur ziet hij de kathedraal groeien. Dat hij die kathedraal zelf misschien nooit af zal zien deert hem niet. Wat een plezier heeft deze man in zijn werk!

Zoek kathedralenbouwers

Als ondernemer hoopt u natuurlijk op zoveel mogelijk kathedralenbouwers in uw bedrijf. U kunt daar zelf ook aan bijdragen met het werven en selecteren van de juiste mensen, door uw eigen communicatie en presentatie en door het goede voorbeeld te geven van hoe u met uitdagingen en doelstellingen omgaat.

Ondernemende metselaars

Als ik startups begeleid, zie ik de drie metselaars ook regelmatig langskomen. Ik zie heel soms cynisten, die redden het nooit of ze blijven alleen. Ze hebben een leuk product, maar zoveel geblokkeerde energie en belemmerende overtuigingen dat het succes nooit kan komen. Als coach is het de uitdaging deze belemmerende overtuigingen zichtbaar te maken en om te buigen naar motiverende overtuigingen. Een grote uitdaging, maar als het kwartje valt zijn de resultaten soms verbluffend.

Ik zie veel realisten voorbijkomen. Absoluut een pré in de soms wat gehypte startup scene. Ze maken goede producten, zijn veel bezig met de uitvoering en gaan stap voor stap vooruit. Deze groep heeft het meeste baat bij een rustige vorm van coaching die hen prikkelt en inspireert om groter te denken op een tempo wat ze emotioneel en mentaal kunnen verwerken. Op de lange termijn kunnen ze zeer succesvol worden als ondernemer en zich gaandeweg steeds meer ontwikkelen tot kathedralenbouwer.

En ik zie natuurlijk ook de kathedralenbouwers pur sang. Deze visionairs kunnen zichzelf amper bijhouden. Het ene, na het andere plan en grootse visie moet worden uitgerold en gerealiseerd. Deze groep ondernemers kan zeer succesvol worden, maar kan zich ook verslikken in het eigen succes. Dit type ondernemers is gebaat bij een vorm van coaching die ze met beide benen op de grond houdt en ze ‘dwingt’ tot het stellen van prioriteiten en het aangaan van realistische doelstellingen, zonder hun enthousiasme en creativiteit in de kiem te smoren, maar juist de ruimte te geven.

 

Vorige: Millennials Volgende: ALLERGIE