Maak een afspraak

Volhouden

 

Wat een leuk bedrijf hebben we toch!

Man, man.. Je bent een bedrijf begonnen, je werkt je al jaren te pletter, maar er lijkt weinig te gebeuren. Natuurlijk, er staat wel wat inmiddels, zo is het ook weer niet. Je hebt een koppeltje mensen lopen, een leuk pandje misschien, best een aantal trouwe klanten, maar toch. Wanneer komt nou die versnelling? Wanneer die grote doorbraak? Om je heen zie je het ene na het andere grote succes en jij loopt maar te tobben voor je gevoel. Een paar werknemers verdienen meer dan jij, hebben 25 dagen vakantie + atv en vakantiegeld en je hoort ze zeggen, tsjoh, wat een leuk bedrijf hebben we toch!

Oh, zeker hoor. Jawel. 

Ik ken ondernemers die zichzelf een tijd geen salaris uitkeerden om de boel draaiende te houden en zelfs die jaar op jaar geld bijstortten om tekorten aan te zuiveren. Zelf heb ik ook eens met de pet onder mijn arm een flink bedrag geleend om de salarissen te kunnen betalen, dan voel je je geen grote jongen hoor. Het kwam goed, maar vraag niet hoe. Door de jaren heen heb ik dan ook veel ondernemers ontmoet die in vertrouwen deelden: moet ik hier wel mee doorgaan?

Goeie vraag.

Never, ever, give up?

In ondernemersland is de heersende opvatting: never, ever give up. Dat is iets wat ik bij mezelf ook heb teruggezien en wat een mooie eigenschap is. Het is vaak een prima adagium om je aan vast te houden. Toch zijn er een paar redenen om dat soms niet te doen.

  1. Je gezondheid gaat eraan. Sorry, dat is het niet waard. Je mag van mij alles op rood of zwart zetten wat je hebt, maar niet je gezondheid. Doe dat jezelf, je partner en/of kinderen niet aan. Geef op en ga iets doen waarbij je bloeddruk en hartritme zich ook goed bij voelen.
  2. De markt waarin je zit is stervende. Tegen een voortdurend krimpende en zelfs verdwijnende markt kan je wel vechten, maar niet winnen. Ik kom al jaren bij de FD Gazellen uitreiking. Wie zijn de winnaars van afgelopen jaren? Payrollbedrijven en online bedrijven zoals Coolblue. Die zijn succesvol en goed bezig, maar worden ook ondersteund door sterke trends en dus enorme meewind. Andersom kan het dus ook. Ik heb het gezien bij oude familiebedrijven die overerft werden. De business werd ieder jaar ietsjes slechter, de markt ietsjes kleiner. Er moet steeds meer geld in, plannen voor pivots zijn duur en riskant. Voor je er nog meer geld in stopt: denk na of je in de juiste trein zit en stap gerust een keer over. Je bent immers ondernemer en niet getrouwd met je onderneming. De menselijke reactie op verlies is terugwinnen, herken je dat? Soms kan je echter beter je verlies nemen en wat je hebt inzetten op nieuwe kansen, die nieuwe energie geven. Choose your horses!
  3. Je vindt er gewoon echt niks meer aan voor een periode langer dan 18 maanden. Je hebt al een coach gezocht, bent vaker op vakantie geweest dan normaal en je hebt geen in om jezelf nog langer voor de gek te houden.

Onderschat de toekomst niet

Maar.. ik ga positief afsluiten, wat is een reden om wél vol te houden? Ik denk aan een citaat van Bill Gates: Je overschat meestal de verandering in de komende 2 jaar en je onderschat meestal de verandering in de komende 10 jaar, laat jezelf niet in slaap wiegen door inactiviteit.

Dankje Bill, die hadden we even nodig. Zo is het! Als ik terugkijk naar mijn eigen bedrijf was het jarenlang billen knijpen en vaak strijden tegen het stemmetje dat zei dat het allemaal voor niks zou zijn. Dat er waarschijnlijk toch iets zou gebeuren, waardoor ik de rest van mijn leven onder de brug zou slapen. Herkenbaar? Voor veel ondernemers wel. En toch, door gestaag door te bouwen, te proberen, te falen, te vallen en weer op te staan stond er op een gegeven moment toch een miljoen omzet op de klok en bleef het bedrijf daarna gestaag verder groeien. Wist je dat slecht 1 op de 250 startende bedrijven ooit een omzet van 10 miljoen dollar haalt? Zo makkelijk is het allemaal niet.

Bouw gewoon door

Laat je niet verblinden door het succes van anderen, maar bouw gewoon gestaag door. Steen voor steen. Eens daalt het stof neer en dan zie je de prachtige kathedraal die je hebt gebouwd!

Vorige: Energie Volgende: Creativiteit