Maak een afspraak

Blokkades

 

Ik was er vast van overtuigd dat niemand telemarketeer kon willen worden en daarom liet ik onze verkopers jarenlang zelf bellen. Je gaat me toch niet serieus vertellen dat sommige mensen als beroep(!) de hele dag aan de telefoon willen hangen, terwijl ze continue NEE te horen krijgen? Ik dacht het echt. Tot ik Peter tegenkwam. Die vond het leuk.

Belemmerende overtuigingen

Als mens en dus ook als ondernemer hebben we dus last van overtuigingen die ons belemmeren. Nog een paar andere voorbeelden: we kunnen wel een offerte maken voor deze grote partij, maar we maken toch geen kans, we zijn veel te klein. Of: er is zoveel vraag dat ik eigenlijk 50% per jaar zou kunnen groeien, maar we doen 5% want anders gaat het vast fout.

Overtuigingen zijn in feite diepgewortelde, structurele, (on)bewuste gedachtenpatronen onder de oppervlakte die ons gedrag boven de oppervlakte in hoge mate bepalen. Als je dus gelooft dat je iets niet kan, dan kan je het waarschijnlijk ook niet. Dat is ook de reden dat gedragsveranderingen alleen, niet werken.

Een paar voorbeelden

  1. Je hebt mensen die zichzelf onbewust verachten, omdat ze naar hun eigen idee veel te zwaar zijn. Soms gaan ze met goede moed 3 weken heel hard diëten. Ze raken wat kilo’s kwijt, gaan zich toch weer te buiten op een feestje, zijn daarna diep teleurgesteld in zichzelf en gaan weer verder in hun oude patroon. Het oude patroon van overeten, emotie-eten of wat dan ook, sluit veel beter aan bij hun eigen idee van wie ze zijn, dan de afgeslankte versie van henzelf dat zou kunnen zijn.
  2. Bij met name technisch ingestelde startup ondernemers kom ik soms ernstige vormen van perfectionisme tegen. Alles moet zo hyperperfect zijn dat alles ellenlang duurt en de hele organisatie zucht en vertraagt. De klant was met een 9 dik tevreden geweest, maar de ondernemer wil een 10 en vindt het nog niet goed genoeg.

NLP

Met behulp van Neuro-linguïstisch programmeren (NLP) is het mogelijk deze overtuigingen te veranderen. NLP onderscheidt daarbij 6 niveaus die in hiërarchie van boven naar beneden doorwerken:

Alles wat je met behulp van coaching met NLP bovenin verandert, werkt door naar beneden. Andersom werkt het helaas niet. Als je dus puur op gedragsverandering inzet (het op-een-na-laagste niveau) is er weinig kans van slagen. Als je bijvoorbeeld op identiteitsniveau aan de slag gaat wordt de kans van de slagen veel groter, dat het gedrag positief gaat volgen. Oei, je weegt 100 kilo, das best veul voor een sportman! Moet er niet wat af?

 

 

Vorige: Zakelijke luiheid Volgende: Volg je gevoel?