Maak een afspraak

Zakelijke luiheid

 

 

Veel ondernemers zijn aartslui. Ik ook. Terwijl ik en vele ondernemers zich tegelijkertijd te pletter werken afentoe, dat is het gekke. Maar pas op, als niet duidelijk is waarom iets nuttig of noodzakelijk is verzet ik geen stap. Lang voelde ik me daar schuldig over, maar inmiddels weet ik beter. Luiheid is een eigenschap van toptalent!

Criteria van toptalent

Ik lees dit in het boek Toptalent van Ralf Knegtmans, waarin hij als headhunter de 9 universele criteria van toptalent beschrijft. Naast criteria als authenticiteit, proactiviteit, leervermogen en het reduceren van complexiteit is zakelijke luiheid een motor voor succes.

Echte toppers hebben een vorm van zakelijke luiheid. Ze weten wanneer ze ergens voor willen gaan en wanneer ze ergens voor bedanken. Dat ze vaak bedanken voor de eer kan nogal eens verkeerd worden uitgelegd. Ook ik krijg regelmatig de vraag als Groeiregisseur: waarom doe je dat niet? Je kan er toch wat mee verdienen? Of: maar we kunnen daar toch gewoon eens over sparren?

Je kan van alles, maar je kan niet alles

En natuurlijk kan dat. Maar dan denk ik ook aan Mark Manson die zegt: You can do anything, but you can’t do everything.We zullen keuzes moeten maken. Ralf Knegtmans maakt in dit kader een paar interessante observaties, die ik graag met u deel:

  1. Zakelijke toppers volgen de 80/20 regel. Ze weten dat in 20% van de tijd, 80% van de output wordt gerealiseerd en andersom. De relatie tussen input en output is niet in alle situaties gelijk. Met ‘dom’ hard werken alleen, bereik je niet het maximale resultaat. Dus luidt het advies: choose your battles! En kies gerust scherp.
  2. Toppers zijn goed in 2-voor-12 situaties. Bij tegenslag en onder tijdsdruk zijn ze gruwelijk scherp en kunnen ze verschrikkelijk hard werken. Zie het als topsport. Een sprinter slaapt soms 10 uur per dag, om een paar keer per jaar de 100 meter in (liefst) minder dan 10 seconden te kunnen lopen. Toppers hebben dus een andere vorm van energiemanagement dan mensen die meer repeterend werk doen of werk wat gebeurt onder minder tijdsdruk of minder complexiteit bevat.

 

Wat is talent?

Een eigenschap van talent in het algemeen is, dat iets je makkelijk afgaat. Het gaat schijnbaar moeiteloos. Veel mensen laten hun talent verloren gaan, omdat ze denken dat het niks voorstelt. Ze doen er immers weinig moeite voor. Fout! Denk eens na waar jouw talent is. Wat gaat jouw gemakkelijk af, terwijl je ander ziet worstelen met hetzelfde?

Een talent van mezelf is bijvoorbeeld om complexe zaken, terug te brengen naar de kern en dat kunnen uitleggen aan anderen in simpele termen of metaforen. Een blog schrijven kost me zelden meer dan 30 minuten en ook als ik een training geef moeten mensen vaak lachen om de eenvoudige en soms bijna idiote voorbeelden die ik dan gebruik om iets duidelijk te maken.

Laat je talent niet verloren gaan

Waarom is het belangrijk om na te denken over de verhouding van luiheid tot talent? Heel simpel. Als we niet weten hoe het werkt, gaat heel veel talent verloren. Talentvolle medewerkers worden ontslagen, omdat ze niet heel de dag ja en amen zeggen tegen de opgelegde taken van hun overijverige manager. Talentvolle ondernemers voelen zich schuldig, omdat ze niet continue in de operatie zitten, maar liever werken aan hun bedrijf, op een plek waar hun talent het meeste tot zijn recht komt.

Slijp je bijl

Als ik een advies mag geven aan mensen met veel talent is het wel dit. Stop met oordelen over je eigen talent en begin met waarnemen. Wat gebeurt er als ik mijn talent inzet? Wat zien anderen bij mij als mijn talent(en)? Wat gaat me makkelijk af? Welke prestaties heb ik geleverd onder tijdsdruk? Waar bewonderen anderen mensen mij om?

En neem gewoon je tijd, ga niet blind aan het werk. Denk aan het citaat wat toegeschreven is aan Abraham Lincoln “Als ik 6 uur heb om een boom om te hakken, besteed ik de eerste 4 uur aan het slijpen van de bijl”. Of gewoon aan Joop Zoetemelk natuurlijk: de Tour, die win je in bed. Welterusten.

 

Vorige: Sollicitatiegesprek 2.0 Volgende: Blokkades